Projecttitel

Tiby-B, promotie en introductie van Cuisine Solaire Intégrée (CSI) in de Regio Ségou, Mali

Plaats en land

Mali, regio Ségou, gemeente Dioro en Farakou Massa, Regio Ségou, Mali

Doelgroep

Ruim 800 vrouwen in de regio Ségou, die afhankelijk zijn van het gebruik van brandhout voor het bereiden van de maaltijden en die voor het eerst kennismaken met CSI. De evaluatie van het gebruik van CSI met vrouwen die al enkele jaren gebruik maken van CSI.

CIMG3639Korte projectomschrijving

  • Het trainen van ruim 800 vrouwen in het gebruik van CSI en hen voorzien van kooktoestellen, tegen een gesubsidieerde prijs . (75% subsidie.)
  • De vorming van enkele coöperaties die zelfstandig het geïntegreerd zonnekoken moeten gaan verspreiden
  • Evaluatie van het gebruik van CSI door vrouwen in de regio, die al enkele jaren gebruik maken van CSI.

Periode van uitvoering

2013-2014 (evaluatie 2015)

Begroting

€ 55.750

Financiering

KoZon, door middel van een grote donatie.

Uitvoerende organisatie

Lokale coördinatie:

  • Association des Femmes Ingéniers du Mali (AFIMA)
    Coördinator : Mme KEITA Haoua NIANG

Lokale partners:

  • PVM (projet Village Millenaire
  • DRE (Direction Régiona le de l’Energie de Ségou)
  • ORS (Opération Riz-Ségou)

Stichting KoZon:
Coördinator: Frits Penning de Vries

Actuele stand van zaken

Ruim 800 vrouwen in de omgeving van Tiby (regio Ségou in Mali) hebben de afgelopen twee jaar kennis kunnen maken met het geïntegreerd zonnekoken. AFIMA heeft een financiële verantwoording en een eindverslag gestuurd. Daarin zijn de resultaten van het project op een rij gezet. Daarvoor heeft AFIMA met enkele betrokkenen alle dorpen bezocht en de ervaringen van de vrouwen vastgelegd. Voor de Malinese TV heeft AFIMA een film laten maken, die laat zien hoe zij in het projectgebied het zonnekoken hebben gepromoot en de flinke successen die er mee behaald zijn.

Resultaten

Het project (fasen A en B, 2012-2014/2015) heeft goede resultaten opgeleverd. Vrijwel alle vrouwen die zijn getraind in de afgelopen jaren gebruiken dagelijks de hooimand en het verbeterde fornuisje, en minstens wekelijks de CooKit (dagelijks in de droge tijd). Dit betreft ruim 850 vrouwen in 15 dorpen in de regio Tiby. De animatrices hebben opnieuw bepaald hoeveel hout feitelijk bespaard wordt met zonnekoken door houtconsumptie te wegen in de ‘met’ en ‘zonder’ situatie. Omdat de vrouwen per huishouden per dag gemiddeld 13,5 kg hout besparen, vermindert de jaarlijkse houtconsumptie in de regio met ruim 4000 ton! Opvallend is dat veel ‘oude’ CooKits het nog steeds goed doen.

Naast de houtbesparing en lagere kosten, zijn de vrouwen vooral tevreden over de tijdsbesparing, omdat zij niet de hele tijd bij het kookproces hoeven te blijven. De CooKits worden inmiddels gebruikt voor heel veel verschillende gerechten. Deze voordelen zijn ook buiten de regio bekend geworden zodat er in de wijde omgeving veel vraag is naar kooksets. Wel vinden de vrouwen het een nadeel dat in de CooKit geen grote pannen kunnen worden gebruikt. Zeker voor de soms grote families (10-20 personen). KoZon hoopt met de introductie van de solar box cooker voor deze families een goed alternatief te bieden.

Coöperaties

PVM (Projet Villages Millenaire) is een goede partner geweest om de regio te openen (het project wordt nu beëindigd). De taak om verdere ontwikkeling te stimuleren is nu door ORS (Opération Riz Ségou) overgenomen; ORS is enthousiast over CSI. AFIMA, onze Malinese partner in dit project, en PVM hebben in ca. acht dorpen coöperaties opgezet van getrainde vrouwen, die als taak hebben het zonnekoken te promoten. De meeste getrainde vrouwen zijn er lid van. Het was de bedoeling dat de leiding van de gevormde coöperaties een eerste managementtraining zouden krijgen en AFIMA zou met PVM het voortouw nemen bij het opstellen van een business plan. De bedoeling was namelijk dat de coöperaties zelfstandig en op een bedrijfsmatige manier zouden kunnen werken zonder financiële steun. Beide zaken zijn niet gerealiseerd

Vervolg project Tiby-C?

Het is vanaf het begin de bedoeling geweest dat in de volgende en laatste fase de coöperaties zelfstandig het zonnekoken over de regio zouden verspreiden. Daarvoor ontbreken nu zowel de noodzakelijke deskundigheid als de financiering. AFIMA ziet meer in het opstarten van een nieuw project in een andere regio. We onderzoeken nu of een koppeling met Togo Tilé, het CSI-bedrijf dat ook in de omgeving van Ségou werkzaam is, wellicht nieuwe mogelijkheden biedt.

Related projects