De hooimand (of hooizak of hooikist) is een ideale manier om het eten warm te houden of te laten nagaren. Daardoor wordt het mogelijk het eten klaar te maken en pas (veel) later te eten, waardoor de vrouwen hun tijd flexibeler kunnen indelen. En het bespaart hout omdat het eten niet opnieuw opgewarmd hoeft te worden. De hooimand is in alle projecten een succes.
De hooimand is een gevlochten mand, gemaakt van plaatselijk beschikbaar vlechtmateriaal (stro, riet, grassoorten, bamboe). Hij is van binnen bekleed met stof, opgevuld met katoen of ander isolerend materiaal. Afhankelijk van wat er plaatselijk beschikbaar is, gebruikt met ook (kippen)veren/dons, hooi/gras, kaf van gierst, (schapen)wol, lappen en zelfs gebruikte plastic zakken. Als het maar voldoende isoleert en de warmte vasthoudt. De pan wordt hierin gezet en afgedekt met een kussen.
Plaatselijke productie van hooimanden kan onderdeel zijn van een small business, een NGO of een coöperatie.
Een hooikist werkt volgens hetzelfde principe. Alleen gebruikt men dan geen mand maar een kist.
De goedkoopste methode is een hooizak. Hiervoor zijn twee lege zakken nodig, bijvoorbeeld de plastic zakken waarin rijst verkocht wordt in Afrika. De zakken worden in elkaar geschoven en de ruimte tussen de zakken wordt opgevuld met kaf van gierst.