wapi2Wereldwijd gebruiken 1,3 biljoen mensen onveilig drinkwater. Per jaar gaan er 2 miljoen kinderen dood door het drinken van vervuild water. In veel landen met vervuild water is er voldoende zonne-energie om er water mee te verwarmen tot een temperatuur die schadelijke micro-organismen doodt, waardoor veilig drinkwater ontstaat. Dit proces heet “Solar Water Pasteurisatie”.

Melk en water worden gepasteuriseerd op ongeveer 71ºC gedurende 15 seconden.

Water Pasteurisatie Indicator (WAPI)

Een Water Pasteurisatie Indicator (WAPI) is een eenvoudige thermometer die aangeeft wanneer het water de temperatuur heeft bereikt waarop het water gepasteuriseerd is (65 á 70°C). Dan is het veilig te drinken. De Universiteit van Californië ontwierp de WAPI. Het is een buisje van helder plastic (wij gebruiken een eenvoudige BIC-balpen) dat gedeeltelijk gevuld is met vet van sojabonen of myverol (verkrijgbaar bij bakkerijen) dat smelt bij ongeveer 70°C. Om het buisje is een ijzeren ringetje geplaatst en ook aan de beide uiteinden van het plastic snoertje. Deze ringetjes zorgen ervoor dat de WAPI op de bodem van de pan blijft met het vet bovenin. Door deze WAPI in het water te hangen, hoeven de vrouwen alleen maar te kijken wanneer de was is gesmolten. Dan is het water veilig te drinken. Het water hoeft dan niet meer doorgekookt te worden tot het kookpunt.

In onderstaand schema staat bij hoeveel graden de meest voorkomende micro-organismen gedood worden.

 

Micro-organisme Gaan dood bij:
Wormen, protozoa 45°C
Bacteriën 60°C
Hepatitis A virus 65°C

 

wapiGebruik WAPI

Hang de WAPI in een zwarte hitte bestendige glazen pot, een waterketel of pan met water, zodat het buisje rechtop onder in de pot Het vet moet zich bovenin het buisje bevinden. Verwarm het water. Het vet smelt door de stijgende temperatuur van het water. Het water is dan gepasteuriseerd.
Het pasteuriseren van water kan gedaan worden op momenten dat de CooKit niet gebruikt wordt voor het koken. Dit vereist planning en verandering van gewoonte, waaraan de gebruikers aandacht moeten besteden.

Benodigdheden om te pasteuriseren

De CooKit is de meest effectieve manier, maar een hout besparend kooktoestel kan ook.
Daarnaast heeft u een zwarte (geverfde) glazen pot met deksel nodig (alleen geschikt voor CooKit of Solar Box) of een zwart geverfde aluminium kan/ketel met deksel.

Dr. Robert Metcalf heeft over de WAPI gepubliceerd op www.solarcookers.org

Lees meer informatie over de WAPI:
“How to use CooKit and WAPI” en “How to manufacture CooKit and WAPI”.