Onlangs is er naast de Cookit en Solar box een nieuw zonnekooktoestel bij gekomen. Samen met Henk Blok heeft Samuel Odhiambo in Nairobi een conische koker ontwikkeld. Het principe is hetzelfde als dat van een paraboolkoker: de zonnestralen kaatsen van een reflecterend oppervlak richting een zwartgemaakte pan. Maar een conische koker is veel eenvoudiger (en dus goedkoper) te maken. Je snijdt een sector uit een dunne plaat ijzer, buigt die tot een kegel en bekleedt die aan de binnenkant met reflecterend aluminiumfolie, zoals ook voor een Cookit gebruikt wordt, en maakt er een bodem in. Daarbovenop een zwart gemaakte plaat met daarop de zwartgemaakte pan. En voor het gemak een onderstel van draadstaal.
Door de pan te isoleren met behulp van transparant plastic eromheen of erboven verkort je de kooktijd en haal je een hogere temperatuur. Met een conus met een diameter van 80 cm breng je 1 liter water aan de kook in 20 minuten. En cake of broodjes bakken gaat ook, want de maximum temperatuur is meer dan 150  °C.

Conus en onderstel kan door een goede blikslager gemaakt worden, terwijl de rest door onze partners gedaan kan worden. De totale kosten (materiaal en arbeidsloon) zijn ongeveer €15.

 

Het oorspronkelijke model was vertikaal gericht, wat goed werkt als de zon hoog aan de hemel staat. Maar ook bij de evenaar staat de zon ’s morgens vroeg en laat op de dag niet zo hoog en verder van de evenaar geldt dat de hele dag. Daarom is er nu ook een versie die 20 graden gekanteld is. Die kan gebruikt worden zolang de zon maar meer dan 40 graden boven de horizon staat.