solarBoxDe Solar Box is een vierkante, doorgaans houten, goed geïsoleerde kist/doos met deksel. De binnenkant van de kist en de deksel zijn bekleed met aluminium.
De bodem (waar de pan op staat) wordt dof zwart geverfd of staat op een zwart geverfde metalen plaat of tegel die op kleine blokjes rust. De kist wordt hermetisch afgesloten door een glazen deksel. De temperatuur in de box kan ongeveer 140˚C halen.

Bijna alle soorten voedsel kunnen er in worden bereid. De Solar Box is ongeveer 3 à 4 maal zo duur als de CooKit. Hij is vaak te duur voor de doelgroep met zeer lage inkomens. Maar de box is wel duurzamer. Door in eerste instantie met de CooKit te koken, zouden de vrouwen kunnen sparen voor een Solar Box.

Alle kookmaterialen, dus ook de Solar Box, worden lokaal gemaakt.

Andere Solar boxen

In het project Togo Tilé in Mali, experimenteert men met een kartonnen box. Die box is ontworpen door Piet Sluimer, lid van onze werkgroep ISC/R.E.T. (Renewable Energy Technology) for Households. Deze goedkopere en lichte box haalt eveneens een temperatuur van ± 140°C en werkt uitstekend. In het project Togo Tilé onderzoekt men nu de duurzaamheid van de box bij het gebruik in het Afrikaanse klimaat en de mogelijkheden voor lokale productie.

In Nederland fabriceert Arie de Ruiter in Sliedrecht ook Solar Boxen. Tel +31 (0)184 417764.