Houtbesparende kooktoestellen zijn naast het gebruik van een CooKit en hooimand onontbeerlijk in de avond, bij zware bewolking en bij regen. In grote delen van Afrika koken de vrouwen nog steeds op het traditionele drie-stenenvuur, vaak ook binnenshuis. Dat kost heel veel brandhout en de rookontwikkeling is slecht voor de gezondheid en veroorzaakt veel oogproblemen. Het houtbesparende kooktoestel is daarom een enorme verbetering. Daarmee kan het eten worden bereid met een kwart van de hoeveelheid hout op een drie-stenenvuur. De vorm van deze kooktoestellen verschilt per land of streek. Meestal worden ze gemaakt door de plaatselijke smid (rocket stove in Uganda en Ethiopië).
In veel Afrikaanse landen wordt gekookt op houtbesparende fornuizen gebouwd van lokaal beschikbare grond.
Doordat het vuur in het toestel brandt en niet direct in de open lucht, verbrandt het hout veel beter en gaat er minder hout verloren. Ook komt er veel minder CO2 vrij en de rookontwikkeling is veel geringer.
In grote gezinnen gebruiken de vrouwen het fornuis ook voor het koken van bijvoorbeeld rijst of pastagerechten (die dan in de hooimand kan nagaren). Voor de bijgerechten gebruiken ze dan de CooKit. Ook voor het bakken van injerra (soort pannenkoek in Oost-afrikaanse landen) wordt een hout besparend kooktoestel gebruikt (Mirt medja).
Voorbeelden van houtbesparende kooktoestellen
Filmpjes over het maken van een Rocket Stove:
- How to make a Tin Can Rocket Stove out of 5 gallon salad oil can (Engels)
- How to make a 16 Brick Rocket Stove out of unfired adobe bricks (Engels)
Rocket Stone Stove (www.solarcooking.org/plans)
Wil je een Rocket stove kopen? Kijk op www.rocketstoves.org