Projecttitel

Togo Tilé (de zon van Togo)

Plaats en land

Mali, regio Ségou, gemeente Sébougou, dorp Togo

Doelgroep

Vrouwen in Ségou en in andere regio’s in Mali die afhankelijk zijn van het gebruik van brandhout voor het bereiden van de maaltijden

Korte projectomschrijving

verkooppunt De initiatiefnemer, Seydou Coulibaly, is in het najaar van 2013 met steun van een Nederlandse echtpaar uit Ségou, gestart met de introductie, productie en verkoop van CooKits. Zo ontstond de Association Togo Tilé. Toen dat succesvol bleek, heeft KoZon hen de kans gegeven een plan in te dienen voor het realiseren van een productie- en verkoopcentrum voor het verder verspreiden van geïntegreerd zonnekoken (Cuisson Solaire Intégrée, CSI) in de regio Ségou en overige regio’s in Mali.

Op basis van dat plan heeft KoZon besloten het project/bedrijf twee jaar te ondersteunende met onder andere de aankoop van een stukje grond, de bouw van een kleine werkplaats met opslagruimte, een Fonds de Roulement voor een basisvoorraad CooKIts en hooimanden, een brommer en de salariskosten voor Seydou en een instructrice/verkoopster. Na twee jaar moet het bedrijf zelfstandig verder gaan.

Periode van uitvoering

juni 2014 – Juni 2016

Begroting

Voor 2 jaar totaal € 14.812 Incl. één werkbezoek projectcoördinator.

Financiering

Solar Cooking KoZon en andere sponsors, o.a. Rotary Club Wageningen.

Uitvoerende organisatie

  • Association Togo Tilé
    Directeur : Seydou Coulibaly, Sébougou, Ségou, Mali
  • Solar Cooking KoZon
    Coördinator: Piet Sluimer

Actuele stand van zaken

Togo Tilé is begonnen met productie en verkoop van CooKits, in de loop van het jaar is het assortiment uitgebreid met hoooimanden en solar boxen. Vooral de vraag naar hooimanden is groot: ze verkopen er (medio 2015) 75 per maand. De totale maandomzet is ca 2.000 euro.

Het bedrijf slaat zijn vleugels snel uit. Er zijn nu vier vaste medewerkers. Daarnaast een aantal , productiemedewerkers en verkoopsters, die betaald worden op basis van stukloon. Togo Tilé heeft verkooppunten geopend in Ségou, Bamako en Sikasso. Er zijn plannen voor verkooppunten in andere grote steden in Mali. Hij streeft uiteindelijk naar een landelijke dekking.

Togo Tilé zoekt zijn klanten vooral in de stedelijke middenklasse. Maar dankzij een goed georganiseerd afbetalingssysteem, kunnen ook armere vrouwen de kooktoestellen aanschaffen met het geld dat zij besparen op de aanschaf van brandhout.

KoZon heeft de directeur, Seydou Coulibaly, in juni 2015 in de gelegenheid gesteld een werkbezoek te brengen aan Solar Connect Association in Uganda. Met zijn eigen ervaring en de kennis die hij daar heeft opgedaan, heeft hij in augustus 2015 de projectleiders van de KoZon projecten in Senegal en Burkina Faso getraind in een bedrijfsmatig werken.

Related projects