Projecttitel

Togo Tilé (de zon van Togo)

Plaats en land

Mali, regio Ségou

Doelgroep

Vrouwen in Ségou en in andere regio’s in Mali die afhankelijk zijn van het gebruik van brandhout voor het bereiden van de maaltijden

Korte projectomschrijving

 

De initiatiefnemer, Seydou Coulibaly, is in het najaar van 2013 met steun van een Nederlands echtpaar in Ségou gestart met de introductie, productie en verkoop van CooKits en Solar Boxes. Zo ontstond de Association Togo Tilé. Toen dat succesvol bleek, heeft KoZon hen gesteund om een productie- en verkoopcentrum te realiseren voor het verder verspreiden van geïntegreerd zonnekoken (Cuisson Solaire Intégrée, CSI) in de regio Ségou en overige regio’s in Mali. Vooral de vraag naar hooimanden bleek groot. 
Het bedrijf sloeg zijn vleugels snel uit. Er kwamen verkooppunten in andere steden van Mali, eerst in Bamako, daarna in Sikasso en inmiddels is er een landelijke dekking. Er kwamen vaste medewerkers met daarnaast een aantal productiemedewerkers en verkoopsters, die betaald worden op basis van stukloon.
Met hulp van ook andere instanties kon een groter centrum met werkplaatsen, opslagruimten en kantoor gebouwd worden
Togo Tilé bedient naast klanten in de stedelijke middenklasse ook armere vrouwen, die dankzij een goed georganiseerd afbetalingssysteem de kooktoestellen kunnen aanschaffen met het geld dat zij besparen op de aanschaf van brandhout.

Actuele stand van zaken

Sinds 2018 is Togo-Tilé een zelfstandig en goed lopend bedrijf met een jaaromzet van €200.000-300.000. Er zijn frequente contacten, Seydou geeft bijv. training en levert kooktoestellen in Burkina Faso, en reflecterend folie voor zijn zonnetoestellen komt nog bij ons vandaan, maar formele steun is beëindigd.

Related projects