Voorafgaand aan eigenlijke scholing


Opleiden Instructrices

We leiden lokale vrouwen op in het geven van voorlichting over de redenen om met schonere energie  te gaan koken. Daarvoor leggen we de werking van de CooKit of Solar Box uit uit, met alle voor- en nadelen. Het gebruik van de hooimand en hout besparende kooktoestel (Integrated Solar Cooking) komt ook aan de orde. Er wordt daadwerkelijk meerdere malen gekookt met de instructrices zodat er tijdens het koken ervaringen worden uitgewisseld. De instructrices hebben de vaardigheden om een groep te begeleiden, te instrueren en discussies te voeren met de vrouwen. De instructrices spreken bij voorkeur Engels/Frans  i.v.m. de communicatie (o.a Manuals).

 

Publieksvoorlichting

Hierbij leggen de instructrices uit waarom Solar Cooking (o.a. de CooKit) een belangrijk alternatief is voor het traditionele koken op hout. Veiligheid en gezondheid zijn hierbij een gespreksthema.  Economisch aspecten worden uitgelegd: het sparen van geld door kopen / sprokkelen van minder hout. Er wordt gesproken over de gevolgen van ontbossing, over zonne-energie en hout besparende kooktoestellen en hooimanden. Waar mogelijk wordt aangesloten gezocht bij lokale community meetings. Iedereen is bij deze bijeenkomsten welkom, vooral echtgenoten en lokale overheidsambtenaren, zodat de voorlichting van het thuisfront niet alleen op de vrouwen neerkomt.

 

Introductie workshop

In deze workshops ziet men met eigen ogen dat een CooKit in combinatie met een hooimand werkt. De instructrices bereiden eten in enkele CooKits en bespreken de werking van de CooKit. Alle aanwezigen krijgen een gele strooifolder  (vertaald in lokale taal). Daarna volgt een korte demonstratie van de hele CooKitset, plastic zak en zwarte pan. Vervolgens gaan de vrouwen voedsel wassen, snijden en in de pannen doen en wordt alles in de zon geplaatst. In de tijd dat het voedsel in de zon ’stoomt’, wordt uitleg gegeven over hoeveelheden water, de tijdsduur van verschillende gerechten, de traditionele kookgewoonten en voedsel en de veranderingen in gewoonten door het koken in de zon. Ook hierbij wordt informatie materiaal, met erg veel illustraties,  uitgedeeld en besproken. Tot slot kunnen de aanwezigen de gerechten zelf proeven.

 

Voorlichtingsmateriaal

Terwijl het voedsel staat te garen wordt er gesproken over het belang van overschakelen op koken met zonne-energie: hout wordt zeer schaars en dus erg duur, er moet steeds verder worden gelopen om hout te verzamelen door de ontbossing en de droogte. De ernstige gevolgen van hout als brandstof voor koken voor de longen en ogen. Na zo’n 2½ uur gaan de pannen open en eten de aanwezigen samen het in de CooKits bereidde voedsel. Ook wordt uitgelegd wat de functie van de hooimand is. Omdat het bewolkt kan zijn, is er altijd een hout besparend kooktoestel aanwezig waarop gekookt kan worden.

 

Scholingsprogramma Solar Cooking

Solar Cooking Classes (handig worden met de CooKit en hooimand)

Een groep van ongeveer 25 vrouwen maakt en proeft allerlei soorten voedsel. Zo doen zij onder andere ervaring op met de uren die nodig zijn om het voedsel gaar te krijgen. Daarbij maken zij gebruik van het instructiemateriaal. (In lokale taal, Engels/Frans en voor analfabeten).

 

Tussentijdse Evaluatie

Nadat de vrouwen de CooKit (en hooimand) enige tijd thuis hebben gebruikt, komen zij weer naar de CooKing Class voor een evaluatiebijeenkomst: wat zijn de ervaringen en wat kunnen mogelijke oplossingen van problemen zijn?

 

Water / melk Pasteuriseren

Hier leren de vrouwen waarom het nuttig en noodzakelijk is om water en/of melk te pasteuriseren en  hoe zij dat met de CooKit en de WAPI (Water Pasteurisatie Indicator) kunnen doen.

 

Voedsel conserveren

Men leert voedsel te conserveren, bijvoorbeeld noten branden, jam maken en drogen van fruit.

 

Hoge temperatuur kokers

Wanneer hoge temperatuur kokers (bijvoorbeeld een Solar Box en/of Parabolische cooker)  beschikbaar zijn, kan deze manier van koken ook in het programma opgenomen worden.

 

Lokale fabricage

Met de NGO bespreken we het opzetten van lokale fabricage. Zij kiezen de mensen uit die geschoold gaan worden in het maken van CooKits, WAPI’s en hooimanden.