Projecttitel

Integrated Solar Cooking at Uvira (DRC)

Plaats en land

Democratische Republiek Congo

Doelgroep

Huishoudens in Uvira en omgeving die hout of houtskool gebruiken voor het bereiden van maaltijden

Korte projectomschrijving

In Uvira, een stad met  200.000 inwoners, wordt heel veel met houtskool (hout is vrijwel niet meer verkrijgbaar) gekookt.  Doel van het project is om bij zo veel mogelijk huishoudens geïntegreerd zonnekoken te introduceren.
Het project, geleid door  Guillain Nabahiya, is in 2020 gestart, maar heeft door corona vertraging opgelopen. Het project loopt nu goed. Er worden lokaal twee soorten houtbesparende oventjes gemaakt, en een groep jongens, die metaal kunnen bewerken, is getraind om houtbesparende ovens en de conus van de conical cooker te maken. Solar boxen worden gemaakt in een timmerwerkplaats, waar de timmerlieden een training over ontwerp, isolatie en assemblage gekregen hebben. Hooimanden worden door vrouwen gemaakt. Het materiaal wordt centraal ingekocht. Alle ‘producenten’ worden betaald per afgeleverd product. Inmiddels zijn er meer dan 370 houtbesparende ovens, 32 Solar boxen, 62 Conical cookers en 70 hooimanden gemaakt, waarvan de meeste ook verkocht zijn.
Op een radiostation waar veel mensen in Uvira naar luisteren wordt geregeld een reclame voor geïntegreerd zonnekoken uitgezonden. Ook worden er in omliggende dorpen en op markten demonstraties gehouden.

Related projects