Projecttitel

Integrated Solar Cooking in West-Kenia

Plaats en land

Bumala, Kenia 

Doelgroep

Huishoudens die afhankelijk zijn van het gebruik van brandhout of houtskool voor het bereiden van de maaltijden

Korte projectomschrijving

In de jaren 2018-2020 heeft Didacus Odhiambo zijn Integrated Solar Cooking social-business bedrijf geleidelijk op- en uitgebouwd. Hij verkoopt diverse houtbesparende ovens, hooimanden, Cookits, Haines cookers (vergelijkbaar met Cookits, maar duurzamer), Solar Boxen en conical cookers. De hooimanden, Solar Boxen en conical cookers worden lokaal gemaakt, wat werkgelegenheid voor vrouwen, een timmerman en een blikslager oplevert. Hij is ook gestart met het maken van briketten van houtskool afval en het drogen van fruit met een zonnedroger. Daarvoor heeft hij gesteund door SCK op zijn eigen terrein een werkplaats/garage en oven laten bouwen.
Dankzij een genereuze gift van de Kringloopwinkel Sliedrecht beschikt hij sinds 2019 over een eigen auto, waardoor zijn bereik en verkoop flink toegenomen zijn. Hij heeft daardoor ook op diverse plaatsen voorlichting kunnen geven over corona.
Sinds begin 2021 is financiële steun van SCK niet meer nodig. Wel is er nog contact over en weer, en geeft Didacus advies en voorlichting aan anderen, zoals aan Maimuna in Jinja.

Related projects